Rafel Swing guanya el tupper d’or al programa Club Tupper del cuiner amb estrella michelin Santi Taura.
Va sorprendre amb un taco de galta de porc amb productes locals de kilòmetre 0 i amb les seves habilitats gastronòmiques.
Un plat que no va deixar indiferent a qui el va poder tastar, pots veure el programa al post anterior o també aqui.
https://ib3alacarta.com/play/tv/clubtupper/t3e10
Club Tupper a IB3 Televisió
Xisco Umbert, Raquel Agüeros i Rafel Swing
T3 – Capítol 10
En Santi Taura rebrà tres convidats de luxe. En primer lloc, en Xisco Umbert, periodista i corresponsal de Telecinco a les Balears. Sempre és allà on es troba la notícia. En segon lloc, na Raquel Agüeros, periodista navarresa amb cor illenc. Col·laboradora habitual a IB3. Es mou com un peix dins l’aigua a qualsevol mitjà de comunicació. I, en tercer lloc, en Rafel Swing, raper rural, artista de la veu i les paraules. El seu flow fent cançons ha conquerit públic i escoles.
IB3 Televisió
Rapejar per recuperar paraules en desús
MANACOR, Cent per cent.
L’ESCOLA MUNICIPAL DE MALLORQUÍ DIFONDRÀ AL LLARG DE TOT L’ANY SIS VIDEOCLIPS REALITZATS PELS ALUMNES DEL TALLER DE RAP IMPARTIT PER RAFEL SASTRE A INFANTS D’ENTRE 10 I 14 ANYS AMB L’OBJECTIU DE FER REVISCOLAR MOTS QUE QUEDEN OBLIDATS. EL PRIMER HA ESTAT FERRAN GONZÁLEZ I HA JUGAT AMB ADESIARA I ACOPAR-LI.
Bàmbol, parer o culejar són algunes paraules que formen part de la nostra cultura lingüística, però que de cada vegada s’utilitzen menys i molta gent no sap de la seva existència. És per això, que des de l’Escola Municipal de Mallorquí han tret un nou projecte en el qual es combinen els calendaris de mots en desús i l’art del rap en català del taller que va impartir Rafel Sastre, Swing, a 13 infants d’entre 10 i 14 anys. Al llarg del 2022, els alumnes del curs realitzaran sis vídeos fent servir dues paraules diferents per cada enregistrament de les que apareixen als calendaris.
“Tu que vens adesiara a voltar per Mallorca, t’hauràs fixat amb el nostre vocabulari, és variat, ric i fluid” són les rimes que enceten el primer videoclip del projecte. Aquest està enregistrat, escrit i ideat pel binissalemer Ferran González Pibernat de 14 anys, a qui l’hi ha tocat jugar amb acopar-li, verb sinònim d’anar-se’n, i adesiara, adverbi que vol dir de tant en tant. Davant aquesta experiència, el jove de Binissalem remarca que l’Escola de Mallorquí “és molt influent” i que les paraules que apareixen al calendari, entre altres, “s’han de fer reviure”.
Els altres cinc vídeos es difondran a través de les xarxes socials del centre cada dos mesos. Així, que es publicaran a l’abril, al juny, a l’agost, a l’octubre i al desembre.
La intenció de Swing és que cada enregistrament tengui un caràcter propi i es puguin explorar els diferents estils que té el rap. “La idea principal és fer una base instrumental i que cada alumne hi posi el seu flow”, afirma el raper. A més a més, l’artista explica que les creacions seran dels infants i que ell només contribuirà a acabar de polir alguns detalls. “És com un diamant en brut”, comenta.
Pel que fa a l’enregistrament del videoclip, recorden que ha estat filmat de manera professional. Respecte de la gravació de veu, ho han fet des de l’escola mateixa amb els estris de Rafel Sastre.
“Les paraules no moren”
És un projecte que pretén donar visibilitat a la llengua catalana ara “que té un retrocés en l’àmbit informal i fa falta militància”, afirma el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà. I és que, tal com recorda la directora de l’Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló, “les paraules no moren per si mateixes, les persones ens podem encarregar de donar-los continuïtat”.
De fet, rapejant en català, estil musical i llengua pròpia surten de la seva zona de confort. Amb això, Swing recorda que “el rap sempre ha estat mal vist i aquestes cançons són l’ampliació i la posada en pràctica de manera seriosa del que vàrem aprendre durant el curs”.
Amb tot, Llodrà puntualitza que a part de donar a conèixer les paraules que van desapareixent del nostre vocabulari i fer-les reviscolar, es treballen altres competències. Entre aquestes, destaca la conscienciació fonològica, la mètrica i la memòria.
ELS 6 VIDEOS:
Spot publicitari «Ja Ho Val» del Consell de Mallorca
Spot publicitàri del producte de Mallorca de la campanya de nadal 2021 del Consell de Mallorca.
Tallers a l’Escola Municipal de Mallorquí
A l’Escola de Mallorquí els dissabtes aprendrem les tècniques de composició lírica del rap, rapejarem amb el micròfon i la instrumental aplicant l’estil i la mètrica adient i enregistrarem la nostra pròpia cançó de rap. T’hi apuntes? Compondrem, recitarem, rapejarem i, sobretot, ens divertirem. Activitat gratuïta. Inscripcions del 20 al 23 de setembre a enviumanacor.cat
Tallers a partir de l’octubre de 2021.
Son Mai (T2) amb Pepmi Garau i IB3.
És per jo tot un honor comunicar-vos que per a la segona temporada de Son Mai, formaré part de l’equi tècnic per a tot lo relacionat amb audio i efectes sonors.