‘Parer’ i ‘tira-tira’, expressions de la darrera cançó de ‘Rap i paraules en desús’, de l’Escola Municipal de Mallorquí

https://youtu.be/55-6uQc5tz4
Cinquè video de l’Escola de Municipal de Mallorquí de les paraules «Ginyar» i «Menuts».

MANACOR, ARA Balears.

Amb l’ajut de Rafel Swing, vuit joves manacorís creen un vídeo per acomiadar l’and i donar la benvinguda al 2023.

Els joves que durant tot el 2022 han participar en el projecte Rap i paraules en desús donen la benvinguda al 2023, fent una crida calmada. «Tira-tira» i «parer» sin les paraules o expressions que joves manacorins d’entre 10 i 14 anys han triat per acomiadar l’any. Han compost un rap amb l’ajuda del creatiu Rafel Swing que comença dient: «Dona el teu parer, la teva opinió. Fes-ho tira-tira, i abans pensa-t’ho…».

Són vuit els al·lots participants del rap, que l’Ajuntament ha difós en un vídeo publicat al perfil de les xarxes socials de l’Escola Municipal de Mallorquí. «D’aquesta manera, l’Escola posa fi amb una cançó coral a un projecte fruit de l’èxit del primer taller de rap que ha combinat la creació artística, la llengua, la recuperació de paraules en desús, la música, l’àudiovisual, els valors i la feina en equip», ha destacat aquest dimarts el delegat de Política Lingüística de Manacor, Sebastià Llodrà. Els joves participants són Marina Santandreu, Llucia Rigo, Miquel Morey, Cèlia Estelrich, Maria Montserrat Martínez, Maria Segura i Bernat Covas.

L’objectiu del projecte és conscienciar que qualsevol manifestació artística i creativa es pot fer en català, perquè sovint les infuències musicals i artístiques arriben a aquesta franja d’edat en una altra llengua a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials.

Segons els responsables de l’Escola Municipal de Mallorquí, és important donar a conèixer que la música, la poesia i la creació artística en general troben el seu camí en la llengua pròpia de les Balears.

«Ha estat un gust veure com aquests joves manacorins s’han amollat a fer rap. Durant tot un any jo he vist la seva evolució. De tot d’una eren més empegueidors, però així com avançava el taller han començat a fer filigranes amb la llengua, a crear noves estructures i fer proves amb mots o expressions que abans no utilitzaven. El taller serveix perquè els joves incorporin paraules al seu parlar habitual, però també perquè agafin confiança en si mateixos», comenta Rafel Swing.


 

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *